Planeedisõbralik toit
Pane oma teadmised proovile!
Kui soovid planeedisõbraliku toidu kohta teadmisi koguda, siis vali HARJUTUSVIKTORIIN: see sisaldab 13 küsimust ja 13 selgitavat lühilugu.
Õigest vastusest hõiskab kiivitaja.
Vale vastuse korral ragistab rästas-roolind.
Projekti toetas ESTDEV- Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus.
Millega on peamiselt seotud toidu tarbimise mõju keskkonnale?
Millega on peamiselt seotud toidu tarbimise mõju keskkonnale?
Toitu tuleb kasvatada ja töödelda, transportida, jaotada, valmistada, tarbida ja mõnikord ka utiliseerida. Kõik need sammud tekitavad...
Toitu tuleb kasvatada ja töödelda, transportida, jaotada, valmistada, tarbida ja mõnikord ka utiliseerida. Kõik need sammud tekitavad...
Millist laadi toit on planeedisõbralik toit?
Millist laadi toit on planeedisõbralik toit?
Millist toitu Eesti kodudes kõige rohkem ära visatakse?
Millist toitu Eesti kodudes kõige rohkem ära visatakse?
Mitu % kasutatakse maailma mageveevõtust põllumajanduses?
Mitu % kasutatakse maailma mageveevõtust põllumajanduses?
Mitmest taimest ja mitmest loomaliigist pärineb 75% maailma toiduvarudest?
Mitmest taimest ja mitmest loomaliigist pärineb 75% maailma toiduvarudest?
Mitu % kalavarudest on ülepüütud?
Mitu % kalavarudest on ülepüütud?
Kui paljudes toiduainetööstuse toodetes, mis kauplustes on, sisaldub palmiõli?
Kui paljudes toiduainetööstuse toodetes, mis kauplustes on, sisaldub palmiõli?
Mitu Eesti suurust maa-ala katavad õlipalmi istandused?
Mitu Eesti suurust maa-ala katavad õlipalmi istandused?
Mitu % maailma elamiskõlblikust maast kasutatakse põllumajanduses?
Mitu % maailma elamiskõlblikust maast kasutatakse põllumajanduses?
Mis on loetud peamiseks ohuks 24000le liigile 28000st liigist, mis on IUCNi punases nimekirjas väljasuremisohus?
Mis on loetud peamiseks ohuks 24000le liigile 28000st liigist, mis on IUCNi punases nimekirjas väljasuremisohus?
Kui suure mahu meie olmejäätmetest moodustab pakend?
https://ringmajandus.envir.ee/sites/default/files/Pakendite%20disainijuhend_2022.pdf
Kui suure mahu meie olmejäätmetest moodustab pakend?
Kogu tarneahelas tekib Eestis elaniku kohta 127 kg toidujäätmeid aastas. Kes “panustab “ siin kõige rohkem?
Kogu tarneahelas tekib Eestis elaniku kohta 127 kg toidujäätmeid aastas. Kes “panustab “ siin kõige rohkem?
Toidu tarbimise mõju keskkonnale on peamiselt seotud toiduks mõeldud toorme kasvatamise, tootmise ja töötlemisega, aga ka inimeste tarbimiskäitumisega.
Mõju avaldavad kasutatava energia ja vee kogus, transport, maakasutuse viis, väetiste ja taimekaitsevahendite kasutamine, loomakasvatusest pärinevad heitmed ning jäätmeteke. Mõju ulatuse poolest väiksem, kuid samuti oluline on otsene keskkonnamõju.
Jätkusuutlik toidu tarbimine on teadlik, kaalutletud ja mitmekesine tarbimine, mis võtab arvesse toidutootmise efektiivsust, toidu transportimiseks kuluvate toidukilomeetrite pikkust ja toidukadude hulka.
Kuidas toituda jätkusuutlikult?
- vali toit, mis on bioloogiliselt mitmekesine
- vali toite, mis pärinevad võimalikult lähedalt, on võimalusel kohalikud ja hooajalised või ise kasvatatud
- piirdu liha ja piima ja neist valmistatud toodete tarbimisel toidusoovitustes toodud kogustega
- väldi toidu raiskamist ja vähenda toidujäätmete teket
- planeeri, valmista, säilita ja tarbi toitu mõtestatult ning teadvusta endale oma harjumuste laiemat mõju
- https://toitumine.ee/kuidas-tervislikult-toituda
- https://www.un.org/en/climatechange/science/climate-issues/food
Planeedisõbralikud toidud on toidud, millel on vähem keskkonnamõju. Näiteks vähem plastpakendites olevad toidud. Või need, mis on läbinud lühemaid vahemaid ja seetõttu on neil väiksem süsiniku jalajälg.
Toidujäätmetega võitlemine on samuti planeedisõbralikkuse toitumise oluline osa.
Planeerisõbraliku toiduga vähendame intensiivpõllumajandust ja vähendame ressursside kasutamist, maakasutust, pestitsiide ja loomakasvatust.
Liha- ja piimaloomade kasvatamine nõuab ruumi ning tohutul hulgal vett ja loomasööta.
Ainuüksi loomakasvatus tekitab ligi 15% inimtekkeliste kasvuhoonegaaside heitkogustest.
Toidu keskkonna- ja kliimamõju saab igaüks vähendada tarbides taimset toitu.
Allikad:
- https://www.wwf.org.uk/betterbasket
- https://toidufoor.ee/
- https://www.ecoandbeyond.co/articles/ethical-vs-sustainable-vs-planet-friendly-know-difference-comes-food/
Toidujäätmed on kõik toidu tarbimisel tekkivad jäätmed, nii toidukadu kui mittesöödavad jäätmed, nagu kartulikoored jne.
Toidukadu ehk raisatud toit on mistahes algselt inimtarbimiseks mõeldud toit või toiduaine, mis mingil põhjusel jääb inimtoiduna tarbimata.
Kõige enam visati 2023 a. uuringu kohaselt Eesti kodumajapidamistes toidukaona ära aed- ja juurvilja (32% kogu toidukaost).
Suhteliselt suure osa toidukaost moodustasid ka valmistoidu jäägid (23%), puuviljad ja marjad (18%) ning piimatooted, sh piim (13%). Üsna vähe läks raisku kuivaineid (2% kogu toidukaost) ning liha- ja
kalatooteid (vastavalt 3% ja 1%).
Vt: https://tarbitoitutargalt.ee/toidukaost/
- külmutage kõik, mida te ei saa ega soovi koheselt süüa, kui see on värske;
- võimalusel ostke lahtiseid tooteid, et saaksite valida täpselt vajaliku koguse, mida tarbite.
- https://www.wwf.org.uk/betterbasket
- https://blogs.worldbank.org/opendata/strains-freshwater-resources-impact-food-production-water-consumption
- https://www.wwf.org.uk/betterbasket
- https://toitumine.ee/kuidas-tervislikult-toituda
- https://www.wwf.org.uk/betterbasket
- https://www.pollumajandus.ee/uudised/2019/10/28/kuidas-toiduainetoostus-keskkonnasobralikumaks-muuta
Palmiõlist on saanud maailma enimkasutatav taimeõli, mida toodetakse 66 miljonit tonni aastas.
Palmiõli kasutatakse ohtralt, sest seda on väga kerge töödelda, õlipalm on väga
saagikas ja palmiõli maitseb hästi. Palmiõli ei ole kahjulik tervisele, vaid keskkonnale
Puuviljadest ekstraheeritud õli kasutati Aafrikas traditsiooniliselt toiduvalmistamiseks, kuid nüüdseks on see leidnud laiemat kasutusala: loomsete rasvade, näiteks või, asendajana küpsetistes, seepides ja kosmeetikatoodetes või biodiisli alusena. Ligikaudu pooled supermarketites leitavad pakendatud tooted sisaldavad palmiõli, seda madala turuhinna ja töödeldud toiduainetele sobivate omaduste tõttu.
Palmiõli võib leida külmutatud pitsadest, küpsistest ja margariinist, aga ka kehakreemidest, seepidest, meigist, küünaldest ja pesuvahenditest.
Milliseid probleeme palmiõli tootmine kaasa toob:
Selleks, et palmiõli saada, on vaja palme, ning õli tootmiseks läheb vaja palju maad. Nt. Praegu kasutatakse rohkem kui 63% Malaisia põllumaast just õlipalmide kasvatamiseks.
Palmiõli vastutustundetu tootmisega kaasneb aga:
-Keskkonna saastamine – palmiõli tootmine suurendab kasvuhoonegaaside emissiooni atmosfääris ja hävitab loomade elupaiku;
-Tootmine rikub inim- ja tööõigusi, sest töö- ja ohutustingimused on olematud, kasutatakse ära lapstööjõudu ja võõrtöölisi;
-Massiivse tootmisega rikutakse elanike maa- ja inimõigusi, võttes kogukondadelt maad ja tehes nende sealsed elutingimused olematuks.
(vt. https://rohe.geenius.ee/blogi/targa-tarbija-blogi/puust-ja-punaseks-miks-peab-raakima-palmioli-kahjulikkusest/)
- https://www.rainforest-rescue.org/topics/palm-oil
- https://www.worldwildlife.org/industries/palm-oil
- https://epthinktank.eu/2018/02/19/palm-oil-economic-and-environmental-impacts/
- https://novaator.err.ee/1608207733/palmioli-peidab-end-tootekoostises-keerukate-uhendinimede-taga
Metsad ja inimasustused on Uus-Meremaa suurusel alal hävinud ja asendunud "roheliste kõrbetega", mis praktiliselt ei sisalda bioloogilist mitmekesisust.
Selle tootmisega kaasnevad aga suured keskkonnakulud.
Suured alad troopilisi metsi ja muid kõrge looduskaitseväärtusega ökosüsteeme on hävitatud, et teha ruumi tohututele monokultuursetele õlipalmiistandustele. Intensiivsete viljelusmeetodite tagajärjeks on pinnase saastumine ja erosioon ning vee saastumine.
Selleks, et palmiistandustele maad teha, põletatakse looduslikke metsi kui ka õlipalmiistandusi. Metsade põletamisel eraldub atmosfääri suitsu ja süsihappegaasi, saastades õhku ja soodustades kliimamuutusi.
Mitmekesiste metsaelupaikade hävitamise tulemusena surutakse ohustatud liigid, nagu orangutan, Borneo elevant ja Sumatra tiiger, väljasuremisele lähemale.
Põlvkondi
metsa asustanud ja kaitsnud väiketalunikud ja põlisrahvad aetakse
sageli julmalt oma maalt minema. Indoneesias on palmiõlitööstusega
seotud üle 700 maakonflikti. Inimõiguste rikkumised on igapäevased
nähtused, isegi väidetavalt "jätkusuutlike" ja "orgaaniliste" istanduste
puhul.
Peaaegu pool ELi imporditavast palmiõlist kasutatakse biokütusena. Oma CO2 ja metaani emissiooniga on palmiõlil põhinevatel biokütustel tegelikult kolm korda suurem kliimamõju kui traditsioonilistel fossiilkütustel.
Igapäevane palmiõli tarbimine mõjutab ka meie
tervist: rafineeritud palmiõli sisaldab suures koguses kahjulikke
rasvhapete estreid, mis teadaolevalt kahjustavad DNA-d ja põhjustavad
vähki.
- https://www.rainforest-rescue.org/topics/palm-oil
- https://www.worldwildlife.org/industries/palm-oil
- https://epthinktank.eu/2018/02/19/palm-oil-economic-and-environmental-impacts/
- https://novaator.err.ee/1608207733/palmioli-peidab-end-tootekoostises-keerukate-uhendinimede-taga
- https://ourworldindata.org/global-land-for-agriculture
Allikas:
- https://ourworldindata.org/global-land-for-agriculture
Suur osa toidust ja toiduainetest on nii kodus kui ka kaupluses pakendatud.
Pakend kaitseb kaupa teekonnal tootjast tarbijani, aitab säilitada toote omadusi, ning lihtsustab kauba käsitsemist aga pakendil on ka väga suur keskkonnamõju.
Plastireostus veekogudes kahjustab paljusid elusorganisme,vaaladest ainurakseteni.
Sorteeri pakendijäätmed olmejäätmetest eraldi!
Vt. https://kliimaministeerium.ee/elukeskkond-ringmajandus/ringmajandus/pakendid
https://ringmajandus.envir.ee/sites/default/files/Pakendite%20disainijuhend_2022.pdf
Eestis tekib ca 54 kg toidujäätmeid inimese kohta aastas. Kõige enam visatakse kodumajapidamistes toidukaona ära aed- ja juurvilja (32% kogu toidukaost). Kõige suurem osakaal toidukao tekkes on kodumajapidamistel (48%), kõige väiksem toidutööstusel .
Toidujäätmete tõttu raiskame mitte ainult oma enda raha, vaid ka tohutult muid ressursse – maad, vett, energiat ja tööjõudu. Lisaks tekitab toidu tootmine tõsise keskkonnakoormuse, sest saagikuste tõstmiseks kasutatakse väetisi ja erinevaid kemikaale.
Vt. https://tarbitoitutargalt.ee/toidukaost/